2009 m. gegužės 5 d., antradienis

Idėjos Vikės balkonui

Klaipėdoje gyvena mano draugė Vikė, su kuria per šunis esame, sakyčiau, net susigiminiavusios :D
Pasirodo, dabar ji gyvena namuose su diiiiiiideliu, tačiau neįstiklintu balkonu. Sakosi norinti kažką ten auginti, bet nežino ką... :( Nusprendžiau pagelbėti ir pasiūlyti savo labai neprofesionalią nuomonę :)

Taigi. Neįstiklintame balkone, Vike, jei jis nėra labai vėjuotas, galėtum auginti paprikas. Šiemet, tiesa, jau vėloka, bet idėją galima pasilaikyti kitiems metams. Galima į didesnius indus sukaišioti pomidorų. Labai siūlyčiau pasisėti agurkų (jei balkonas taip aukštai, kad bitės neužskrenda, o pati agurkų dulkinimo darbais neužsiimsi, geriau pirkti tokius, kur ant pakučio rašo "savidulkiai") ir vijoklinių šparaginių pupelių. Balkonas tinka salotoms ir visokiems prieskoniams - petražolėms, krapams, bazilikui, mairūnui, rozmarinui ir kitiems. Gali net vynuogę pasisodinti!!!

My friend Vike, whose dog is my dog’s brother, lives in Klaipeda. Seems like now she lives in an apartment with a big but not glazed balcony. She says she wants to grow something there, but has no idea, what could grow there best. So I decided to offer her my very unprofessional opinion J

So, Vike, in an unlazed balcony, if it is not too windy, you can grow sweet peppers. It is a little bit too late so sow them this year, but you can keep the idea for future. You can also plant some tomatos in big containers. I would really offer you to sow some cucumbers (if the balcony is so high, that bees will not reach it, look for a self-polinating cucumber seeds) and runner snap-beans.

Also lettuce and various herbs will grow in a balcony – parsley, dill, basil, majoran, rosemary and others. You can even plant a grapevine!

Bet jeigu aš turėčiau didelį, šviesų, neįstiklintą balkoną, kuriame dar būtų vietos... arba nediduką kiemelį... Aš ten būtinai auginčiau va tokį grožį:

But if I had a big, bright, unglazed balcony with still some space left… or a little yard… I would surely grow something like this:

Tokių indų tikrai yra "Thomas Philips" (apie 80 lt), žemuogių šiemet sėt jau matyt neapsimoka, bet gali nueit į turgų ir nusipirkt daigelių ;) Pripili žemių, sukaišioji augaliukus ir... lauki :) Ir saugai nuo įžūlių paukščių.
Beje, jei nesinori leisti pinigų vazonui, "Senukuose" tikrai mačiau didelių substrato maišų (Rėkyvoje gaminti), kuriuos reikia gerai supurtyti, iškirpti nupieštus gaubliukus ir į tas skyles jau galima sodinti ką nori.

P.S. Mačiau kažkur vijoklinių baklažanų sėklų. Irgi šauni idėja kitiems metams ;)

Tikiuosi bent kiek padėjau :)

You can find such pots in “Thomas Phillips” shops, it is a little bit too late to sow strawberries this year, but you will buy the seedlings in a market place. Put some compost into this container, plant the strawberries in and… wait J And protect it from saucy birds.

And if you don’t want to spend money on the container, you can buy a big compost bag, shake it well, cut the holes (they are marked) and you can plant something into these holes.

I also saw some seeds of runner egg-plants. Good idea for next year.

Hope I managed to help you J

6 komentarai:

  1. uoj, kaip puikiai čia man viską parašei, tik lėkt į balkoną ir dirbt :))
    o tai pupeles ir agurkus dar galima iš sėklikių augint?
    žinok, kaip aš apie žemuoges svajoju, tiesiog svaigstu nuo minties, kaip jos gražiai atrodytų, ale kai pradėjau galvot apie jas jau pasirodė vėloka sodint sėklytes, o daigelių nerandu. jau net pykstu ant tų turgininkų. kad neturi. visi sako, kad būna turguj, ale nerandu, tik vieną kart mačiau braškes. ech..
    o tai vynuoges? pirmą kart girdžiu apie tai :) čia jos augtų kaip vijoklis? irgi iš sėklyčių?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šparagines ir agurkus gali drąsiai sėt. Pažiūrėk tik veislių tinkamesnių ;) Gal tokiame inde ir braškės augtų?.. Arba, jei turi kas parvežtų iš kitų miestų, gali bandyt iš čia užsisakyt: www.sodai.lietuvoje.com O gal turi pažįstamų, kurie turi kokį sodą ar pan. ir ten augina žemuoges? Paprašytum kelių išsikasimui ;)
    O vynuogės būna tokiais augaliukais jau. Nedideliais. Žinok, šiuo metu net "Senukuose" ar didesnėse "Maximose" rast gali. O yra ir lietuviškų veislių, kurios ir žiemot gali ten, kur auga ;) Jei sugalvotum, sakyk, paieškosiu pardavėjų kontaktų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vakar mano balkone atsirado žemuogės :) galvoju reiktų pirkt tą maišą specialų, vazona brangokai, nors juk ne vieneriems metams tai normali kaina, ale kažkaip vistiek dabar gaila imt ir sumokėt už vazoną 80 lt :D tai kolkas mano žemuogytės paprastame, tokiam ilgam plastikiniam vazone. A kaip manai, ten reikia skyles dugne padaryt? ir ar kiek paaugusias jas bus galima dar persodint? :) Turguj vakar užtikau, tai jau kaip apsidžiaugiau, radau vieną slieką tuose mažuose indukuose, kur buvo jos susodintos, įdėjau kartu į substratą su žemuogėmis..ar reikėjo išmest? pagalvojau, kad galės purenti žemę :D vakar toks geras oras buvo, šildėsi tos žemuogytės saulutėje, o šiandien lyja, tikiuos nieko joms nenutiks.
    Chm, dar taip pagalvojau, o agurkus tai juk reikia į labai didelius vazonus sodint, taip? Jie juk būna ir labai, ir patys agurkėliai nemaži. Bet įtariu, kad turėtų būt baisiai skanu savo agurkus užaugintus valgyt :) O šparaginių pupelių aš nemėgstu, tai gal jų neauginsiu, norėčiau žirnių, bet turbūt jų negalima balkone :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taigi gali jos ir plastikiniame lovelyje augti, tas indas tik dėl gražumo ;) Agurkus irgi reiktų į kuo didesnius indus, jiems geriau kai erdviau. Dabar, sako, kaip tik laikas agurkus tiesiai į žemę sėti (kai alyvos žydi, ar pas jus Klaipėdoj jau žydi?) Žirnius aš balkone irgi turiu, jei turi kur pastatyt didelį indą - gali ramiai sau sėti žirnius :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aha, pas mus jau žydi alyvos :) kur pastatyt didelį indą su žirniais tai turiu, ale koks tas didelis? gal koks dubuo, žinai kaip būna plastmasiniai tokie..? aš tai žemuoges iškėliau į lauko pusę balkone, tai po lietaus žemė dar dabar šlapia..chm.. nebus joms negerai? kolkas nerodo jokių augimo ženklų, bet ir jokių vytimo.. nu lauksiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Žemuogėms, manau, bus gerai, o žirniai... Na nepabandžius nesužinosi juk ;)

    AtsakytiPanaikinti

 
Website counter